fbpx

U šta se vi kladite ovih dana?

Poreska uprava je obnovila opkladu sa svim fizičkim licima koja su imala devizne prilive na svoje račune. Ovog puta, doduše, okrenula se ka drugoj specifičnoj grupi jer, ruku na srce, predavači stranih jezika više nisu nikome zabavni. Ali zato kockari ili kladioničari, to je teren gde poreska uprava vidi svoju sigurnu pobedu.

Uprkos tome što ministar Mali daje obećanja po emisijama da će sve da učine za fizička lica da im olakšaju otplatu navodnog duga, poreska uprava jer vrlo oštra u svom nastupu i nema milosti, a ni razumevanja. 

  • Reprogram na 120 rata – druže, neće da može. Gde ti misliš da si došao? Prvo da platiš za grehe, pa ćemo da vidimo da li si ih počinio. 
  • Hipoteka – to može, potpisuj ovde, to nam treba. Bunga banga žurke u Čačku, ko je lud da to odbije. 
  • Kamata za kašnjenje odgovora od poreske – može, dodaj tamo nekih 20%, nek se nađe. 

Ko će da snosi odgovornost za nemarnost?

Poreska uprava možda nije obaveštena, ali i nemarnost je jedan vid nasilja. Zanemarivali su svoje građane, zaboravili da fizička lica i postoje, a onda odjednom se setili da imaju i tu decu, te hajde da se baci na vaspitavanje i odmah prvu meru koju svako dete dobro pamti, a to je kazna, primeni. Nemilosrdno, bez kajanja. 

I ta fizička lica, ovakva ili onakva, nedužna i nemoćna, pred ovakvim autoritetom su se našla zbunjena. Roditelj nije bio tu, nije ih učio i vaspitavao o obavezama, i sada ih kažnjava za dela o kojima nisu bila obaveštena da to ne treba na taj način da rade. 

Poreska uprava je svakako nosilac velikog dela odgovornosti i pre svega saučesnik, jer je svesno učestvovala u činjenju neobaveštavanja poreskih obveznika o njihovim obavezama i nije ispostavljala račune, a onda se setila da te neke neizmirene račune papreno naplati i time pokuša da prikrije svoj deo odgovornosti.

  1. Da li će da prihvati odgovornost? – to gotovo sigurno da neće. 
  2. Da li će da upire prstom u nemoćno fizičko lice? – apsolutno hoće, bez trunke savesti. 
  3. Da li će da snosi odgovornost za nemarnost? – to je sasvim izvesno da neće. 

Gde si tu ti? 

Računica je vrlo prosta – država ispostavlja račun, a ti ga plaćaš. I nema tu puno da se raspravlja, svega možda 8 radnih dana koliko je u proseku potrebno da dobiješ odobrenje od banke da ti izda/prebaci novac na račun poreske, i nema šta da preispituješ račun. 

  • 88,000 eura – porez. 
  • 30,000 eura – kamate za kašnjenje da platiš račun koji nisi dobio ranije. 
  • 20,000 eura – onaj odgovor s početka na koji si čekao 5 meseci. 

_______________

Ukupno: 133,000 eura

Rok za uplatu: 8 radnih dana od datuma pristignuća računa. 

Ekonomski tigrić dobije račun, ode u banku, banka prebaci pare na račun poreske uprave. Svi srećni i zadovoljni, zar ne? 

Ali čekaj, možda nisi ekonomski tigrić, pa nemaš u banci 133,000 eura. E, u tom slučaju, ova priča nema srećan završetak do kraja života. 

Zaplene ti imovinu jer si potpisao hipoteku, ostave ti krevet (bez dušeka, dosta si uživao u luksuzu) i frižider. Gde ćeš ti sa ta 2, to je sad tvoja stvar. 

Ova priča ima mračan kraj koji prepuštam tebi da krojiš prema svom iskustvu. 

Na čiji život poreska stavlja sledeću opkladu?

Da li si to ti instagram prodavcu rukotvorina, promoteru brendova, slobodni umetniku, turistički vodiču?