fbpx

Ovo je NAŠA BORBA

Ovo je NAŠA BORBA

14.10.2020.

Poreska uprava obaveštava sva fizička lica sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije da su u obavezi da prijave svoje prihode iz inostranstva 5 godina unazad, na osnovu Zakona o porezu na dohodak građana donetog aprila 2001. godine.

Po ovom zakonu, sva fizička lica koja prihoduju iz inostranstva, obavezna su da popune PPOP obrazac u Poreskoj upravi i sami obračunaju dugovanja oduzimanjem 55,8% od celokupne uplaćene sume iz inostranstva, i to: 20% za porez, 25,5% za PIO i socijalno osiguranje, i 10,3% za zdravstveno osiguranje, s tim što bi lica osigurana po nekom drugom osnovu bila oslobodjena obaveze plaćanja zdravstvenog osiguranja. Na tu sumu bi se dodavalo oko 11% kamate po godini (ne računajući tekuću), i tako se došlo da računice prema kojoj frilenseri duguju i do 80% njihove zarade, za prethodnih 5, odnosno 6 godina.

Nakon ovog obaveštenja, na adrese frilensera širom Srbije stiže približno 1.000 poziva za postupak poreske kontrole.

 

10.11.2020.

Udruženje radnika na internetu (URI) predaje zahtev Ministarstvu finansija za obustavu postupaka poreske kontrole, kao i zahtev za početak pregovora i dijaloga o pravnom statusu radnika na internetu i definisanju stopa poreza i doprinosa. 

 

30.12.2020. 

Najveći broj rešenja od pomenutih 1000 koje je Poreska uprava poslala, stiže na adrese frilensera u periodu između 15.12. i 31.12. 2020., neposredno pred kraj kalendarske godine, zbog čega se oko 1500 frilensera iz različitih krajeva Srbije spontano organizuje i okuplja ispred zgrade Vlade Srbije, 30.12., u popodnevnim časovima, u znak protesta. Reakcija na ovaj protest bila je prva izjava u medijima na ovu temu od strane predsednika Srbije već sutradan ujutru, kada je pozvao ministra finansija da razgovara sa frilenserima u cilju pronalaska rešenja. Na ovom protestu najavljen je sledeći, veliki, protest za dve nedelje. 

 

16.01.2021.

U organizaciji Udruženja radnika na internetu (URI) i uz podršku Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost (UGS Nezavisnost), održan je veliki protest nezadovoljnih radnika na internetu pod sloganom ‘’Stop pljački radnika na internetu’’. Tokom protesta, predstavnik URI dobija poziv za pregovore iz kabineta premijerke Ane Brnabić, kojima će, pored premijerke Ane Brnabić, prisustvovati i ministar finansija Siniša Mali, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

 

18.01.2021.

Održan je prvi sastanak izmedju predstavnika radnika na internetu i predstavnika Vlade Srbije, na kojima su obe strane iznele svoje argumente i pokazale volju za nastavak pregovora sve do donošenja rešenja zadovoljavajućeg za obe strane, nakon čega dolazi do obustave svih započetih postupaka poreske kontrole do maja 2021. godine, kada je planirano usvajanje izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana.

 

05.02.2021.

Održan je još jedan sastanak predstavnika radnika na internetu i predstavnika Vlade Srbije, gde su predstavnici Vlade izneli svoj predlog o izmenama zakona. Prema ovim izmenama, građanima koji prihode ostvaruju iz inostranstva priznaju se normirani troškovi u visini od 43%, a troškovi će se obračunati poreskim rešenjem pod istim uslovima (20% poreza, 25,5% PIO i socijalno, i 10,3% zdravstveno osiguranje), bez zatezne kamate, uz mogućnost otplate prethodnog duga na 120 rata.

Predstavnici Vlade predstavili su prvi put svoje rešenje za ubuduće, prema kojem, počev od 1. oktobra 2021. godine, frilenseri mogu da računaju samo na neoporezivi deo od 18.000 RSD mesečno, a da se na celokupan iznos preko te sume primenjuje stopa oporezivanja od 55.8%. Taj predlog važi i dan danas, i usvojen je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana sa jednom malom izmenom – primenjivaće se od 1.1.2022. Udruženje radnika na internetu (URI) napušta pregovore zbog Vladinog predloga koje bi za internet radnike značilo “osudu” na dužničko ropstvo u trajanju od 10 godina.

 

30.03.2021.

U dva termina održani su pregovori izmedju predstavnika Vlade Srbije i predstavnika Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Udruženja radnika na internetu (URI).

Predstavnici Vlade su još jednom izneli predlog koji je URI odbio u februaru. Nezadovoljni predlogom koji im je, bez ikakvih izmena opet ponuđen, uz reči ‘’Tražili ste bes – dobićte bes!’’, ispred zgrade Vlade Srbije, predstavnici URI najavljuju veliki protest radnika na internetu zakazan za 24. april 2021.

Predlog UFPS-a, saopšten dan kasnije, prihvatili su predstavnici Vlade, zbog čega je u računicu uveden neoporezivi deo do visine minimalca – 32.000 RSD.

 

07.04.2021.

Ispred Skupštine Srbije je u popodnevnim satima postavljeno preko 40 šatora, a frilenseri iz svih delova Srbije okupili su se kako bi dočekali protest najavljen sledećeg dana. Pored kampera, ispred Skupštine su do kasno u noć boravili i frilenseri iz Beograda, predstavnici drugih udruženja, kao i građani koji su došli da podrže akcije frilensera.

 

08.04.2021.

Nekoliko hiljada radnika na internetu, revoltirani nedopustivim predlogom Vlade i pristankom Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) na ove uslove, okupilo se ispred Skupštine u znak nezadovoljstva, kako bi još jednom pokazali odlučnost u nameri da se izbore za svoja prava. 

Nakon protestne šetnje, jedan broj frilensera je ostao da kampuje ispred Skupštine do 10. aprila, kada su se pridružili velikom protestu ekoloških organizacija.

 

21.04.2021.

Kao najavu za veliki protest koji je trebalo da bude održan 24.04.2021. godine, oko 150 radnika na internetu je održalo performans ispred Skupštine. Ruku vezanih trakama na kojima je bilo ispisano ‘’Poreska uprava’’, i sa laptopovima, miševima i tastaturama polomljenim pred sobom, internet radnici su održali protestnu akciju u vreme skupštinskog zasedanja.

Istog dana, nakon protestne akcije, predstavnik Udruženja radnika na internetu (URI) dobio je poziv od predstavnika Vlade Srbije i prihvato ponudu da normirani troškovi budu uvećani za 7%, uz dogovor o otkazivanju velikog protesta zakazanog za 24.04.2021.

Za period unazad važi sledeće : na mesečnom nivou se priznaju normirani troškovi u visini od 50%, kojima se dodaje neporezivi deo od 32.000 RSD i tako se dolazi do poreske osnovice na koju se primenjuje stopa oporezivanja od 55.8%. Država je dala obećanje da će frilenserima retroaktivno biti upisan staž, ukoliko su oni, po osnovu doprinosa za PIO, uspeli da državi uplate dovoljno da bi im se taj staž upisao (7.500 RSD je minimum za jedan mesec). Za ubuduće, od 1.1.2022 priznaje se samo neoporezivi deo od 18.000 RSD mesečno, a na celokupan iznos preko te sume primenjivaće se stopa oporezivanja od 55.8%.

 

24.04.2021.

Nezadovoljni dogovorom između Vlade i Udruženja radnika na internetu (URI), oko 300 frilensera okupilo se ispred zgrade Vlade, sa porukom da ne prihvataju ovakakv dogovor i da  se borba za radnička prava frilensera nastavlja.

 

27.04.2021.

Deo frilensera održao je protestnu akciju ispred Skupštine, sa omčama oko vrata i transparentima sa tekstom ‘’Novi zakon’’. Nakon par minuta, frilenseri su simbolično pobacali omče i podigli transparente na kojima je ovog puta pisalo ‘’Mi ostajemo! Borba se nastavlja!’’

Nakon protestne akcije okupljeni radnici na internetu doneli su odluku o osnivanju novog udruženja koje bi nastavilo borbu za fer i održiv poreski i pravni status internet radnika pod nazivom Internet Radnici Srbije (IRS).

 

27.05.2021.

Internet radnici Srbije (IRS) postali su registovano udruženje, što označava početak našeg zajedničkog organizovanog delovanja.